torsdag 19 november 2015

Inga problem alls...

att hålla mig vaken igår.
Bra föreläsare och så var vi ju ett härligt gäng som drog igång många heta diskussioner mellan varven.
Mycket av de han sa var ju inga nyheter. Som att bakterier INTE dör i frysen som många tror.
Dom blir bara långsammare.

 Men vi fick ändå lära oss en del nytt. Speciellt om bakterier. 
Som att det t.ex finns bakterier som överlever kokning och då kapslar in sig och väntar tills graderna går ner igen för att fortsätta att växa.
Läskigt va!!!

Och ännu värre är att det inte räcker med att tvätta händerna ordentligt. 
Lika viktigt är det att torka dom noggrant efteråt eftersom bakterier trivs i fukt och då kan växa till igen om det finns några kvar på händerna.
Samma sak med diskbänk och redskap som knivar, skärbräda o.s.v.
Han som föreläste undviker i största mån att ta i handtag och annat som många tar i när han är ute...
Han måste se jätte rolig ut när han ska öppna dörrar utan att ta i handtaget! :)
Sen pratade vi mycket om allergener ( de vanligare sakernavi är allergiska mot i det här landet.
För den listan ser faktiskt lite olika ut beroende på var man bor.
Som sagt. Det blev många diskussioner som höll oss alla alerta. 

Nu har det gått en vecka utan tillsatt socker.
Alltså halvvägs in i Helenas utmaning att försöka undvika "vitt socker".
Och det har faktiskt gått över förväntan. 
Jag har hittills inte fuskat mer än att jag har haft lite, lite socker i mitt te två ggr per dag.
Sen har det tyvärr funnits socker i vissa kryddblandningar som tacokryddan t.ex.
Men inga sötsaker alls.
Igår satt alla och mumsade på bl.a morotskaka och brownie på fikat under kursen.
Men dom fick mumsa i sig mina bitar också...

Hoppas ni lärt er nått nytt.
Och i annat fall får ni väl tycka att det var ett jätte tråkigt inlägg idag! ;)

Och så har jag tydligen namnsdag idag! :)
Så grattis till mig och alla andra med namnet Elisabeth!


Ha en mysig kväll hemma i sofforna!
Kram
Susanne 






10 kommentarer:


  1. Bakterier är intressant, det är ett himla krig vi för mot dem och många verkar rent odödliga. Är det kanske detta som är evigt liv? :))

    Kram på dig ♥

    SvaraRadera
  2. Då får jag säga grattis till dig med då! Jag är urdålig på att hålla koll på namnsdagar och även födelsedagar jag skäms.......Tack för din redogörelse om bakterier det behövs säkert.
    Ha det gott
    Kram Meta

    SvaraRadera
  3. Tänk att bakterier kan se så vackra ut... som på dina bilder alltså. Kul att du inte somnade och avrapporterar här på bloggen. Att bakterier inte dör i frysen visste jag faktiskt, det är bara kvalster som gör - dör i frysen alltså.

    Däremot visste jag inte att de kan "återuppstå" efter kokning.

    Eftersom jag är en "big believer" i att lite skit skurar magen så... Men jag jobbar ju inte med livsmedel som du och dina arbetskompisar gör, då är det ju en helt annan sak.

    Å du - grattis till dig:-)

    SvaraRadera
  4. Halloj vännen.
    Det låter som du arbetar med mat precis som jag.
    Men nu blire en kort kommentar. Jag hoppar upp till ditt inlägg här ovan hihi.

    Kramkram

    SvaraRadera
  5. Grattis på namnsdagen. :-) Verkar varit en intressant kurs du gått, det där med händerna var ju rätt obehagligt. Kramizz laila

    SvaraRadera
  6. Roligt att kursen gav nya kunskaper! Det låter nästan som en skräckfilm med bakterier som inte dör hur mycket man än försöker döda dem... Tur att det även finns snälla bakterier! =)
    Grattis på namnsdagen!

    SvaraRadera
  7. Än är det den 19 november,så grattis på namnsdagen!
    Ja, på vårt jobb vill vi ju inte heller sprida bakterier, så det är väldigt viktigt att vi "spritar" händerna med handdesinfektionsmedel innan vi går in till patienterna och när vi går ut från rummet. Såklart använder vi också handskar väldigt mycket på vårt jobb, det har en strykande åtgång,liksom plastförkläden.
    Va duktig du är med sockret! Kram och sov gott!

    SvaraRadera
  8. Det är inte svårt att förstå att en del får bacillskräck - de går ju inte att komma ifrån. Bacillskräck, spindelfobi, ormfobi ...same, same but different. Bra att komma ihåg att en del av dem behövs, också!
    Redigt bra jobbat med sockret :) en inspiration!

    SvaraRadera
  9. Haha! Jag har också lite handtagsfobi. Speciellt på toaletter och när jag ska lyfta på soplock... :-)

    Dumma bakterier som är så seglivade! Fast en del av dom (en hel del, faktiskt) är vi ju ändå beroende av :-)

    SvaraRadera

Va roligt att du vill lämna en liten kommentar!